Protector suojasuotimet – Halpa vakuutus objektiiville
Käytätkö kypärää pyöräillessä? kannattaisi käyttää. Käytätkö suojasuodinta objektiivissa? Sama vastaus pätee tähän. Aina on se mahdollisuus, että kohmelot sormesi tiputtavat linssin etuelementti edellä tonttiin. Objektiivin korjauttaminen voi maksaa maltaita, Protector filtterit ts. suojasuotimet eivät.
Suojasuodin pitää linssisi etuelementin suojassa naarmujen lisäksi myös pölyltä ja lialta. Saat myös turvallisemman olon kenttätyöskentelyyn, kun voit huoletta putsata suurimmat roippeet filtterin pinnalta vaurioittamatta itse objektiivia. Linssin etuelementin puhdistamiseen ei aina ole oikeita olosuhteita taikka puhdistarvikkeita saatavilla. Linssipintojen putsaamiseen kannattaa käyttää niihin tarkoitettuja tuotteita.
Laadukkaat suojasuotimet ovat kirkkaita ja sävyttömiä, joten vaikutus kuvanlaatuun on hyvin minimaalinen taikka täysin olematon. Suojasuotimia on kuitenkin saatavilla erilaisia, on hieman kestävämpiä HD-malleja ja erilaisia antistaattisilla pinnotteilla käsiteltyjä pölyjä sekä likoja hylkiviä suotimia.
Huonokuntoiset ja huonolaatuiset suojasuotimet voivat kuitenkin heikentää kuvanlaatua häiritsevästi, etenkin vastavaloon kuvattaessa ilmenee enemmän lens flarea (valon heijastumia). Halvimmat suotimet voivat myös muilla tavoin vaikuttaa kuvanlaatuun, kuten lisäämällä kromaattista aberraatiota (color fringing, väriaberraatio)
UV-suodin – Onko niistä mitään hyötyä?
Suojasuotimen rinnalla kulkee ns. UV-suotimet. Pääsääntöisesti UV-suodin on suojasuodin. Ultraviolettivaloa suodattamaan tarkoitte suodin on perujaan filmiajoilta. Filmiaikana UV-valolla oli tapana vaurioittaa filmiä. Tänä päivänä vaikutus nykytekniikan vuoksi on käytännössä olematon.
Yhteenvetona voidaan todeta, että UV-suotimesta on paljon hyötyä, suojaamaan objektiivia pölyltä, lialta ja naarmuilta.
Natural Density, harmaasuodin -Liikaa valoa, voiko olla?
Liikaa valoa, näinkin voi käydä. Harmaasuotimen tarkoitus on vähentää kennolle saapuvan valon määrää. ND luvun tuplaantuessa valonmäärästä jää suodattimeen puolet pois, eli yhden stopin. Numero voidaan myös nähdä 1/2, 1/4, 1/8 valonmäärästä.
ND2 (1stop) – ND4 (2stops) – ND8 (3 stops) – ND16 (4 stops) – ND32 (5stops) – ND64 (6 stops) – ND1000 (10stops) – ND32000 (15stops)
Harmaasuotimia voidaan käyttää valokuvauksessa monella tapaa. Yleisin käyttötapa on pidentämään valotusaikaa. Esimerkiksi luontokuvauksessa kun halutaan vedenliikettä pehmeämmäksi. Harmaasuodinta voi käyttää myös valomaalauksessa pidentämään suljinaikaa.
Potrettikuvaajillekin löytyy käyttöä harmaasuotimesta. Harmaasuotimen käyttö mahdollistaa suuren aukon käytön esimerkiksi aurinkoisella kelillä. Tehokkaiden salamavalojen kanssa harmaasuodinta voidaan käyttää kun halutaan voittaa kirkas luonnonvalo ja salamavalojen järjestelmästä ei löysy HSS high speed sync ominaisuutta.
Videokuvaajalle harmaasuodin on lähes välttämätön seuralainen kun kuvataan kirkkaassa auringonvalossa ja halutaan kapeaa syväterävyyttä sekä halutaan pysyä luonnollisissa suljinajoissa.
Variable ND-filter, säädettävä harmaasuodin -Videokuvaajan paras ystävä?
Ei ehkä paras ystävä, mutta hyvän päivän tuttu, kirjaimellisesti. Säädettävä harmaasuodin on erittäin hyvä työkalu videokuvaajalle. Ulkoilmassa olosuhteet ja valoisuusaste muuttuu jatkuvasti. Videokuvaus pyörii pääsääntöisesti 180 asteen säännön piirissä ja säädettävällä harmaasuotimella voidaan reagoida nopeasti muuttuviin valotus olosuhteisiin vaihtavammatta kameran asetuksia. Usein myös videoita kuvatessa käytetään väriprofiilia, joka nostaa alinta mahdollista ISO-arvon ylöspäin. Tämä tarkoittaa että kenno taltioi yhdestä kolmeen stoppiin enemmän valoa kuin alimmalla ISO arvolla kuvattaessa. Kamerasta riippuen.
Säädettäviä harmaasuotimia löytyy myös erilaisia. Suosituimpia ovat PolarPro:n ja suositun tubettajan Peter McKinnonin yhteistyössä luomat Signature ja Mist sarjat. Säädettävien harmaasuotimien vahvuudet merkitään ND arvoihin pohjautuvien stoppien mukaan. PolarPro:n suodinen vahvuudet menevät 2-5 ja 6-9 stoppia. PolarPro:n Peter McKinnon Mist on versio mist efektillä, joka tekee valoihin mukavan bloomin ja pehmentää ihon yksityiskohtia.
Myös Nisiltä löytyy erittäin laadukas True Color ND-Vario sarja, joka on erittäin hyvä värien toistoltaan. Nisin True Color sarjan vahvuus on 1-5stoppia.
Säädettävä ND-filter sopii tietysti myös valokuvaukseen, mutta yksittäiset ND suotimet ovat edullisempi ratkaisu ja valokuvauksessa on enemmän pelivaraa kamera-asetusten suhteen.
C-PL, Pyöröolarisaatiosuodin -heijastumat minimiin
Pyöröpolarisaatiosuodin vähentää kuvissa esimerkiksi vedestä ja ikkunoista näkyviä heijastuksia ja kiiltoja. Se suodattaa ei-metallisesta pinnasta heiastuvan auringon polarisoivan valon. Sen lisäksi suodin tehostaa taivaan ja kasvillisuuden värejä. Voidaan siis sanoa että tämä olisi hyvä löytyä monen luonto- ja maisemakuvaajan kameralaukusta. Pyöröpolarisaatio suodatin on pyöritettävä jolloin voit itse ohjata efektin vaikuttavaa tehoa.
NiSi Filter Vari Orange/Blue CPL -pyöröpolarisaatiosuodin vahvistaa oranssin tai sinisen värin sävyjä. Suodin on kuin tavallinen pyöröpolarisaatiosuodin, mutta se parantaa oranssin ja sinisen värien sävyjä, tämä voi hyödyttää esimerkiksi auringonlaskuja kuvatessa. Mikäli kuvasta tulee kellertävä, niin tämän suotimen avulla voit tehdä siitä “sinisemmän”, jolloin kuvan värit näyttävät realistisemmilta.
Natural Night -Yökuvaajan perusvaruste?
Yö maiseman kuvaamista haittaavat monista erilaista valolähteistä, kuten elohopea-, monimetalli-, natrium- ja LED-katuvaloista, syntyvä valosaaste. Näistä syntyvä hehku estää kameraa taltioimasta öistä maisemaa. NiSi Natural Night -suodin on suunniteltu suodattamaan yleisimmät valosaastetta aiheuttavat aaltopituudet. Tämä suodatin on suunniteltu kaupunkien yö- ja maisemakuvaukseen. Nisin Natural Night tiputtaa valon määrä noin puolikkaan stopin verran.
Allure Soft ja Black mist -Sama vai täysin eriasia?
NiSi Alure Soft -suodin hajottaa sekä pehmentää objektiiville pääsevää kirkasta valoa ja hajaannuttaa hehkuvaa vaikutusta. Tämän ansiosta kuva näyttää pehmeämmältä, ilman että kuva se menettäisi tarkkuutta. Suodin käyttää hyväkseen pieniä hiukkasten avulla, jotka hajoittavat valoa ja levittävät sen tasaisesti. Suodin pääsee arvoihinsa erityisesti muotokuvauksessa, missä suodin voi peittää ihon ja kasvojen “vikoja”.
Black mist vähentää kontrastia diffusoimalla highlightteja ja nostamalla vastaavasti varjoja tuottaen tasapainon sävyille. Suodin tuottaa cinemaattisen fiiliksen ja pehmentää ryppyjä ja ihon epäkohtia. Efekti on parhaimmillaan kun kuvataan vastavaloon, se luo ihanan läpinäkyvän bloomin joka on lähellä vanhanaikaisten laatu linssien tunnelmaa.
Vaikka molemmat kuvaukset kuulostavat samalta on lopputulos erilainen. Allure Soft on enemmän sumumainen kun taas black mist levittää hehkuvaa vaikutusta vain valonlähteestä. Black Mist ja Mist suotimet luovat cinemaattisen lookin ja ovat näin ollen suositumpia.
Step up kierteenmuutosrenkaat
Kierteenmuutosrenkaiden avulla voit käyttää suurempaa suodinta kuin objektiivin oma suodinkierre on. Näin ollen sinun ei tarvitse ostaa jokaiseen objektiiviin sopivaa esim. variable-ND, CPL tai vaikka Natural night suodinta. Säästä rahaa ja osta suurimpaan filtterikierteeseen säädettävä harmaasuodin ja muihin linsseihisi sopivia muutosrenkaita.
Levysuotimet -vain ammattilaisille?
Kaikissa laajakulmaisissa objektiiveissa ei ole suodinkierrettä. Laajimmissa polttoväleissä objektiivin etuelementti on kupera joka estää filtterien käytön. Tässä tapauksessa kuvaan astuu levysuotimet ja niiden sovitteet. Sovitteet ovat usein objektiivikohtaisia.
Levysuotimia saa myös suodinkierteellä varustettuihin linsseihin esimerkiksi Nisi Filter Holder Kit V7 avulla (Suodinkierre 67, 72, 77 ja 82). Levysuotimien käyttö mahdollistaa gradient tasofilttereiden käytön jolla voidaan esimerkiksi tummentaa taivas maisemakuvissa paremman dynamiikan saavuttamiseksi. Gradient filter levyt ovat puoliksi kirkkaita ja puoliksi harmaasuodinlevyjä, joiden taso vaihtuu liukuvasti. Filter Holder kääntyy linssikierteen ympärillä, joten gradient filtteriä voidaan kääntää kuvauskohteen ja tarpeen mukaan. V7 kittiin voidaan samanaikaisesti laittaa jopa kolme suodinlevyä ja pyöröpolarisaatio rengas samanaikaisesti.