Kysyttävää? Soita meille 05 – 375 3220

Ilmaiset toimituskulut yli 1000€ tilauksiin / Palautusoikeus 30pv

Avoinna arkisin 10:00 – 17:00, la 10:00 – 15:00

Valokuvauksen perusteet, jotka hääkuvaaja Jaakko Perälä olisi halunnut tietää aloittaessaan

Miten aloitin valokuvauksen?

Kiinnostuin valokuvauksesta ensimmäisen kerran jo vuosituhannen vaihteessa, mutta hankin ensimmäisen kamerani, joka oli alkuperäinen Fujifilm x100, vasta vuonna 2013. Mulle on aina ollut tärkeää kameran ulkonäkö, joten x100-sarjalainen oli luonnollinen valinta. Sitä oli ilo kantaa mukana ja kyllähän moni kehuu sen ulkonäköä edelleen. Fujifilmin x100-kamerat ovat varustettu kiinteällä polttovälillä eli sen objektiivi ei ole vaihdettavissa. Joillekin se on miinus, mutta varsinkin jos valokuvauksen perusteet ovat vielä hakusessa, kiinteä polttoväli opettaa sommittelun tärkeydestä.

Ensimmäiseksi kiinnostuin lähinnä maisema- ja katukuvauksesta. Vuonna 2014 kollegat töissä alkoivat puhumaan, että mun kannattaisi opiskella valokuvausta, koska kuljin kamera kaulassa joka paikkaan. Pienten sattumusten jälkeen päädyin kuvaamana ensimmäiset häät vuonna 2014 ja vuonna 2015 perustin oman yritykseni. Nyt vuosikymmen myöhemmin, takana on yli 200 hääkuvausta ja valokuvaus on vienyt mut Pariisin kiireisiltä kaduilta Norjan Lofooteille ja Sveitsin alpeille. 

Opettelin valokuvauksen perusteet kuitenkin enimmäkseen itsekseni ja koen, että se on ollut lähtökohtaisesti vain hyvä asia. Silti on hyvä lisätä, että olisin voinut oppia todella paljon nopeammin esimerkiksi valosta, kuvauspaikoista ja yrittämisestä, jos olisin saanut siihen vielä enemmän apua. Seuraavassa kuusi kohtaa, jotka olisin halunnut tietää valokuvausta aloittaessani.

Ohikulkija, Pariisi 2017. Fujifilm x100f.
Minä ja Fujifilm x100 vuonna 2023.

1. Valo ja kuvauspaikka ovat tärkeämpiä kuin kamera

Valokuvauksessa valo ja kuvauspaikka ovat usein tärkeämpiä kuin itse kamera. Hyvä valo luo tunnelman ja korostaa kohteen parhaita puolia, kun taas mielenkiintoinen lokaatio tarjoaa visuaalisesti kiehtovan taustan. Luonnonvalossa kuvatessa valon laatuun voi parhaiten vaikuttaa valitsemalla erilaisen vuorokaudenajan, mutta parhaat kuvauslokaatiot löytää usein vain itse fyysisesti etsimällä. Ymmärtämällä valon ja ympäristön merkityksen, voit luoda vaikuttavia valokuvia, vaikka käytössäsi olisi vain peruskamera tai älypuhelin.

Tämän parin kanssa halusin tarkoituksella kuvata myötävaloon eli poispäin auringosta heti kun aurinko on laskenut, koska tiesin valon olevan maaginen. Kuvauspaikan halusin olevan yksinkertainen ja sellainen, joka korostaa kuvassa olevaa paria. Leica M10 + Summilux 50mm F/1.4 asph.
Tämä pari meni kahdestaan naimisiin ja koska päivä oli pilvinen, valitsin paikan, jossa oli tasainen valo. Leica M10 + Summilux 50mm F/1.4 asph.
Tämän parin kotona oli tummat seinät, jonka takia sisälle tuli tietynlainen valokiila. Se toimi hienosti ja teki kuvasta tunnelmallisen. Canon R6 + EF 35mm F/1.4 L ii
Halusin kokeilla, tekisikö Tilt-shift kuvasta mielenkiintoisemman, mutta koska valoa ei ollut kovin paljoa, ISO-arvo nousi turhan korkeaksi. Lopulta ehkä juuri siksi pidän siitä. Canon 5D mark IV + EF 45mm F/2.8 TS

2. Tunteen välittäminen on aina tärkeämpää kuin tekninen täydellisyys

Kuvien ei tarvitse olla täydellisiä. Oikeastaan olen sitä mieltä, että pienen pienet “virheet” kuvissa tekevät niistä aidompia ja parhaimmillaan ne herättävät juuri siksi tunteita. Sillä, onko tarkennus osunut 100%:sti tai onko suljinaika täydellisen sopiva pysäyttämään kohteen liikkeen, ei ole aina merkitystä. Usein ns. epätäydellistenkin kuvien tekemiseen tarvitaan teknistä osaamista eli valokuvauksen perusteet on hyvä olla hallussa.

3. Älä väheksy sitä, mikä fiilis kameraa on käyttää

Kameran valinnassa on tärkeää huomioida, miltä se tuntuu kädessäsi ja onko kamera sellainen, jonka haluat ottaa hyllystä käteesi. Suosittelen siksi valitsemaan kameran, joka inspiroi sinua ottamaan sen mukaasi ja käyttämään sitä. Kamera, joka istuu hyvin käteen ja jonka toiminnot ovat intuitiivisia, tekee kuvaamisesta nautinnollisempaa ja helpottaa luovaa prosessia. 

Omia suosikkejani ovat Fujifilmin, Leican ja Canonin kamerat. Joitain suosikkeja pieneksi, mutta valovoimaiseksi kameraksi ovat:

Fujifilm x100/s/f/v
– Leica M + Voigtländer 35mm f/2 Ultron II
– Canon EOS R + RF 28mm f/2.8 tai RF 35mm f/1.8
Sony A7-sarja + Sony FE 35mm f/2.8

Olen ostanut suurimman osan kameroistani käytettynä, joten ostaessa uutta kameraa, suosittelen vilkaisemaan myös käytettyjen kameroiden tarjonnan.

4. Jos haluat saada valokuvaamisesta rahaa ja kuvata jotain tiettyä asiaa – järjestä asia, älä jää odottelemaan

Jos haluat tehdä valokuvauksesta ammatin, aktiivinen ote on avain menestykseen. Älä odota, että tilaisuudet tulevat sinulle – luo ne itse. Jos sinulla on visio tai erityinen aihe, jonka haluat kuvata, ryhdy toimeen ja tee suunnitelmia sen toteuttamiseksi. Proaktiivinen asenne auttaa sinua erottumaan ja saavuttamaan tavoitteesi nopeammin.

Jos haluat esimerkiksi kuvata katukuvausta, lähetä viesti jollekin katukuvaajalle tai jos haluat kuvata ihmisiä, pyydä ihmisiä malliksi. Jos et tiedä mistä aloittaa, lähetä mulle vaikka yksityisviesti, niin autan sut alkuun.

5. Asiakaskokemus on tärkeämpää kuin kuvat

Asiakkaan kokemus kuvauksesta on vähintään yhtä tärkeä asia kuin itse kuvat. Omasta mielestäni asiakaskokemus on jopa kuvia tärkeämpää, sillä kuvaushetken muistot tulevat aina esille kun kuvia myöhemmin katsotaan. Hyvä asiakaspalvelu, ymmärrys asiakkaan tarpeista ja kyky kommunikoida selkeästi ovat hyvän asiakaskokemuksen kulmakiviä. Kun asiakkaat tuntevat itsensä arvostetuiksi ja ymmärretyiksi, he palaavat luoksesi ja suosittelevat palveluitasi muille.

Elopement Sveitsissä. Valitsin paikan, jotta kokemus olisi mahdollisimman intiimi ja yksityinen. Canon R6 ii + Canon EF 35mm F/1.4 ii

6. Mentorointi on erinomainen keino oppia paremmaksi valokuvaajaksi, sen lisäksi että kuvaa itse paljon

Tämä on kohta, jota en voi alleviivata tarpeeksi. Lähtökohtaisesti me voidaan oppia ihan mitä tahansa vain tekemällä. Mitä enemmän omaa kuvausta pystyy lähestymään analyyttisesta näkökulmasta – sitä enemmän kuvia oppii myös katsomaan eri tavalla. Mun oman kokemuksen mukaan mikään ei kuitenkaan korvaa henkilökohtaista palautetta, kannustavaa ihmistä, joka osaa kertoa heti asioita, joita et ole vielä itse oppinut. Mulla itselläni oli mentori kun aloitin ja olen saanut myös itse mentoroida muita. Mentoroinnin kautta voit saada arvokkaita vinkkejä ja oivalluksia, jotka eivät välttämättä tule mieleen itse opiskellessa. Hyvä mentori ei ainoastaan opeta sinulle teknistä kuvaamista, vaan auttaa sinua näkemään maailman uusin silmin.

Artikkelin kirjoittaja Jaakko Perälä auttaa suunnittelemaan ja valokuvaa elopement häitä Pohjoismaissa.

Nettisivut: https://www.jaakkoperala.com

Instagram: https://www.instagram.com/japerala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Toimituskulut alk. 0,00€

Nopeat toimitukset

30pv palautusoikeus

Voit palauttaa uudet tuotteet ilman kysymyksiä

Virallinen jälleenmyyjä

Uusilla tuotteilla on tehtaan myöntämä takuu

Luotettava kauppa

Yli 30-vuoden kokemus kameroiden myynnistä